شیر هواگیری یا شیر تخلیه از جمله تجهیزاتی که از آن در بخش های مختلف ساختمانی و صنعتی استفاده می شود. کاربرد اصلی این شیرها خارج کردن گاز یا هوایی که در نتیجه واکنش های شیمیایی یا نوسانات دمایی یا تغییرات فشار در داخل سیستم های لوله کشی انتقال دهنده آب یا بخار ایجاد می شود و می تواند به لوله ها و سایر تجهیزات ساختمانی و صنعتی از جمله پمپ ها آسیب وارد کند. بنابراین می توان گفت که این شیرآلات جزء جدایی ناپذیر خطوط لوله کشی و سیستم های گرمایشی به حساب می آیند.
خرید انواع لوله و اتصالات یا تجهیزات جانبی لوله کشی از سایت لوله و اتصالات
دسته بندی کلی شیر هواگیری
به طور کلی این شیرها در دو مدل اتوماتیک و دستی تولید می شوند که هر دو مدل به خارج نمودن هوای داخل سیستم های لوله کشی و گرمایشی مثل گرمایش از کف و شوفاژکشی کمک می کنند.
– شیرهای اتوماتیک هواگیری: این شیرها دارای شناوری هستند که در شرایط عادی، در داخل محفظه مخصوص خود قرار دارد. این در حالی است که با تجمع بخار در پشت این قطعه، شناور به صورت خودکار کنار می رود و پس از تخلیه بخارات، مجددا به جای خود باز می گردد.
– شیرهای دستی هواگیری: این شیرهای تخلیه بر خلاف شیرهای اتوماتیک عملکرد خودکار ندارد و در صورت لزوم می بایست به کمک ابزاری نظیر پیچ گوشتی باز و بسته شوند.
انواع شیر تخلیه یا هواگیری
به طور کلی شیرهای تخلیه موجود در بازار دارای انواع مختلفی هستند که برخی از پرکاربردترین آنها عبارت اند از:
– شیر هواگیری تک روزنه
این نوع شیر هواگیری در دو مدل شیرتخلیه هوای تک روزنه بزرگ و کوچک تولید می شود که به لطف شناوری که در داخل محفظه آن تعبیه شده است، از تجمع هوا در خطوط لوله جلوگیری می کند. شیرهای تک روزنه غالبا چدنی، فولادی و یا آهنی هستند و در مقابل ترکیبات شیمیایی و همچنین رسوب گرفتگی مقاوم اند.
– شیر هواگیری دو روزنه
این شیرها به گونه ای طراحی شده اند که اصولا از ادغام کردن شیرهای تخلیه تک روزنه بزرگ و کوچک ساخته می شند. شیرهای تخلیه دو روزنه در دو مدل تک و دو محفظه ساخته می شوند.
– شیر تخلیه هوای دیسکی
این شیر هواگیری نوعی شیر تخلیه تک محفظه است، با این تفاوت که در مدل دیسکی به جای استفاده از شناور، یک دیسک وظیفه خروج هوا را بر عهده دارد.
نصب شیر تخلیه
با توجه به آنکه بخار هوا و یا گازها وزن کمی دارند و در بالاترین ارتفاع در سیستم های گرمایشی تجمع می کنند، بنابراین شیرهای تخلیه نیز باید در همین نقطه نصب شوند تا تخیله با سهولت بیشتری انجام شود. در صورتی که این شیرها به شکل عمودی در سیستم نصب گردند، کارکرد موثرتری دارند؛ زیرا احتمال گیر کردن شناور در این حالت بسیار کم است.
اصولا شیر هواگیری نباید در معرض آفتاب قرار گیرد و بهترین محل برای نصب آن، مکانی سرپوشیده و فاقد گرد و غبار است. پیش از نصب این شیرها بخش داخلی لوله باید به خوبی تمیز شود. جهت اطمینان از عملکرد بهینه شیرهای تخلیه، توصیه می شود که هر چند ماه یکبار این شیرها چک و کنترل شوند.
سوالات متداول
– دلیل استفاده از شیر تخلیه چیست؟
دلیل اصلی استفاده از شیرهای تخلیه در سیستم های گرمایشی یا خطوط لوله این است که این شیرها مانع تجمع گاز می شوند و در نتیجه از رسوب گرفتگی و آسیب رسیدن به لوله ها جلوگیری می نمایند.
– چه زمانی باید شوفاژ هواگیری شود؟
زمانی که پس از یک دوره طولانی از شوفاژ استفاده نمی شود، برخی از اوقات این دستگاه قادر به تولید گرمای مناسب نیست. در این شرایط هواگیری شوفاژ کمک می کند تا گازهای اضافی از لوله ها خارج شود و گرمای مطلوب ایجاد گردد.
– کاربرد شیر هواگیری در پکیج چیست؟
در پکیج ها این شیرها معمولا پلاستیکی یا برنجی هستند که به تخلیه هوا کمک می کنند. باز بودن شیرهای تخلیه در در پکیج ها، از خوردگی یا آسیب دیدن پمپ و رادیاتور شوفاژ جلوگیری می کند.
– کاربرد شیرهای تخلیه هوای برنجی چیست؟
به طور کلی این شیرها در بالاترین قسمت لوله ها و مخزن هایی با فشار بالا نصب و مانع تجمع هوا می شوند. این شیرها همچنین دارای اتصال دنده ای هستند و در دو مدل دستی و اتوماتیک تولید می شوند.
– متداول ترین انواع شیرهای هوا کدام ها هستند؟
شیر هواگیری در انواع مختلفی تولید می شوند که از پرکاربردترین آنها می توان به شیرهای تک روزنه، دو روزنه و دیسکی اشاره نمود.